Jednostavna salata od sirove cikle
Imam taj neki osjećaj jeseni, zbog kojeg ju oduvijek volim, ali mi ga je nekako teško objasniti. Sačinjen je od raznih sitnica koje čine ovo doba, kao što je: gledanje kako šuma mijenja boju, hodanje po šuškavom lišću, branje jabuka, ali najviše od osjećaja hladnoće koja dolazi i odnosi toplinu, pa ja onda oblačim toplu vestu i sjedim pokraj vatre, da se ugrijem ali najviše da se zaštitim.
Jer ta hladnoća kao da donosi nekakvu opasnost, od koje moram naći utočište. Vjerojatno zato u jesen volim zamišljati da sam lik iz nekog romana, suočena sa svakakvim opasnostima. Zbog toga pomalo proturječim sama sebi, zato što inače jako volim toplinu i ne bi mi smetalo da cijele godine bude ljeto.
Zato što je ovo ljeto više ličilo na jesen, doživljaj mi nekako nije isti, ali svejedno je tu.
Jesen mi obično donosi smirenje. To je nekako početak kraja godine i ono što nisam napravila, a možda sam htjela, sad mi se više i ne da raditi (ostavljam to za iduću godinu).
I tako se sada mogu opustiti, jer je skoro kraj i više ništa ne moram, samo uživati u sadašnjosti, u obilju koje nam pruža.
Ništa osim obrati vinograd i kukuruze, ispeći rakiju, spremiti drva i neko povrće, i još svašta. Da, puno je posla u jesen. A koliko god ponekad bio težak taj posao, dobro ga je raditi. Jer je dobro isprazniti mozak radeći, a usput se spremiti za zimu. To me podsjeća na Eragona, kad se ono žure dok vade povrće sa polja i jedu juhu od pastrnjaka. Lijep dio.
Super mi je otići u bašču i iz blata izvaditi cikle, oprati ih na bunaru, zaprljati ruke njihovim sokom dok ih gulim i ribam.A onda ubrzo uživati u slatkastom, zemljanom okusu i upijati čistu esenciju Zemlje.
Zemlje hraniteljice, majke, one iz koje sve dolazi i kojoj se sve vraća da bi se opet rodilo.
Nekad mi je to ponavljanje ciklusa, kako naših tako i prirodnih, iritantno. Dosadi stalno ponovo i ponovo raditi isto.
Ponekad je to tako prirodno i utješno.
Salata od cile paše uz bilo šta, a jako je, jako fina uz pečene krumpire ili punjenu papriku.
Za blaži okus ili tek tako može se pomiješati sa naribanom mrkvom.
Salata od cikle
nekoliko cikli,
malo soli,
malo maslinovog ulja,
malo limuna ili octa.
Oguliti cikle i naribati ih na krupniji ribež (onaj za jabuke). Začiniti po ukusu.
Primjedbe
Objavi komentar