Kolač od bundeve i jabuke s čokoladom
Trebao je biti samo s bundevom. Al eto malo sam se zaj.. i ispekla premalo bundeve.
Je.... desi se. Imala sam samo pola od onoga koliko mi je trebalo, a nije mi se dalo još peći.
Šta sad da radim?
Da odustanem od svega?
Da sjednem i plačem?
Da uzmem glupu bundevu i bacim je u potok?
Dobro malo pretjerujem, nisam se baš toliko sikirala ali razmišljala sam s čime da ju nadomjestim i onda sam se dosjetila jabuke (ovo zvuči ko u Baltazaru).
Normalno nisam mogla odoliti da ne prelijem sve sa čokoladom i tako je nastao novi kolač. Bila je to sudbina, kader ili kismet, neznam kako to ono kažu Turci.
Malo je svjetliji i nekako lakše teksture od onog samo sa bundevom ali super svjež i mekan. Okus podsjeća na medenjake, ne osjeti se ni bundeva ni jabuka.
obavezno polizati posudu od čokolade |
Ovaj super recept sam pronašla prošle jeseni na tastykitchen i samo sam malo smanjila količinu šećera, nekako mi je previše 3 šalice, ali to opet ovisi o tome koliko neko voli slatko i normalno o vrsti bundeve.
Bilo koja bundeva je dobra i iako su mi zgodne ove male bundevice više mi se sviđa naša domaća srebreno zelena, stvarno mesnata bundeva.
KOLAČ OD BUNDEVE I JABUKE S ČOKOLADOM
SASTOJCI:
1 i 3/4 šalice šećera
3 i 1/3 šalice brašna
2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1 žličica oraščića (ravna)
1 žličica klinčića (ravna)
1 žličica cimeta (puna)
4 jaja
3/4 šalice pirea od bundeve
1 šalica naribane jabuke ili pirea od bundeve
1 šalica ulja
1 šalica vode
100 g čokolade
50 g margarina
Bundevu narezati na manje komade, staviti u protvan i dobro pokriti folijom. Peći tako dok ne omekani, onda skinuti foliju i pustiti da se malo zapeče i posuši.
Kad se ohladi odvojiti mesnati dio od kore i malo pritisnuti vilicom da se napravi pire. Ja sam bundevu pekla dan prije i nisam ju stavljala u frižider ali može se, samo ju onda treba malo ranije izvaditi da ne bude prehladna. Jabuku naribati na onaj ribež za jabuke, dodati pireu i samo vilicom malo pomiješati.
Pomiješati suhe sastojke. U drugoj posudi pomiješati, jaja, ulje, vodu, bundevu i jabuku (samo sve strpati zajedno i promješati kuhačom). Mokre sastojke odjednom dodati u suhe, promješati mikserom dok ne bude glatko, ne predugo.
Peći u 2 manja protvančića za kruh, na 180 C, oko 50 do 55 min, uglavnom dok nož ili čačkalica koje ubodemo u kolač ne izađu suhi.
Čokoladu i margarin otopiti na pari i preliti po kolaču.
1 šalica = 240 ml
Primjedbe
Objavi komentar