Kolač od bundeve i jabuke s čokoladom



Trebao  je biti samo s bundevom. Al eto malo sam se zaj..  i ispekla premalo bundeve.
 Je....  desi se. Imala sam samo pola od onoga koliko mi je trebalo, a  nije mi se dalo još peći.

Šta sad da radim?

Da odustanem od svega?

Da sjednem i plačem?

Da uzmem glupu bundevu i bacim je u potok?

Dobro malo pretjerujem, nisam se baš toliko sikirala ali razmišljala sam s čime da ju nadomjestim i onda sam se dosjetila jabuke (ovo zvuči ko u Baltazaru).

Normalno nisam mogla odoliti da ne prelijem sve sa čokoladom i tako je nastao novi kolač. Bila je to sudbina, kader ili kismet, neznam kako to ono kažu Turci.

 Malo je svjetliji i nekako lakše teksture od onog samo sa bundevom ali super svjež i mekan. Okus podsjeća na medenjake, ne osjeti se ni bundeva ni jabuka.


























obavezno polizati posudu od čokolade








Ovaj super recept sam pronašla prošle jeseni na tastykitchen i samo sam malo smanjila količinu šećera, nekako mi je previše 3 šalice, ali to opet ovisi o tome koliko neko voli slatko i normalno o vrsti bundeve.

Bilo koja bundeva je dobra i iako su mi zgodne ove male bundevice više mi se sviđa naša domaća srebreno zelena, stvarno mesnata bundeva.


KOLAČ OD BUNDEVE I JABUKE S ČOKOLADOM

SASTOJCI:

1 i 3/4 šalice šećera
3 i 1/3 šalice brašna
2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1 žličica oraščića (ravna)
1 žličica klinčića (ravna)
1 žličica cimeta (puna)
4 jaja
3/4 šalice pirea od bundeve
1 šalica naribane jabuke ili pirea od bundeve
1 šalica ulja
1 šalica vode

100 g čokolade
50 g margarina

Bundevu narezati na manje komade, staviti u protvan i dobro pokriti folijom. Peći tako dok ne omekani, onda skinuti foliju i pustiti da se  malo zapeče i posuši.

Kad se ohladi odvojiti mesnati dio od kore i malo pritisnuti vilicom da se napravi pire. Ja sam bundevu pekla dan prije i nisam ju stavljala u frižider ali može se, samo ju onda treba malo ranije izvaditi da ne bude prehladna. Jabuku naribati na onaj ribež za jabuke, dodati pireu i samo vilicom malo pomiješati.

Pomiješati suhe sastojke. U drugoj posudi pomiješati, jaja, ulje, vodu, bundevu i jabuku (samo sve strpati zajedno i promješati kuhačom). Mokre sastojke odjednom  dodati u suhe, promješati mikserom dok ne bude glatko, ne predugo.

Peći u 2 manja protvančića za kruh, na 180 C, oko 50 do 55 min, uglavnom dok nož ili čačkalica koje ubodemo u kolač ne izađu suhi.

Čokoladu i margarin otopiti na pari i preliti po kolaču.

1 šalica = 240 ml




Primjedbe

Popularni postovi