Pita sa tikvicama


Uzeti tikvicu veliku ko dijete, malo brašna, masti i soli. Peći sve u šporetu na drva koji vas ne sluša. I evo super ručka, a bome i večere.

U početku smo pravili ovu pitu po recepu iz knjige Dr. Oetker "Tajna je u imenu", i bila je super. S vremenom smo promijenili  recept, pa je to sad neka druga pita, s više naglaska na tikvicama, ali isto super. Mislim, još je i bolja.

Kažem mi, a ustvari mislim moja seka. Ona je promijenila recept i sama napravila pitu, ja sam samo narezala tikvice i šunku i oprala dio suđa.


SASTOJCI
  
tijesto:
oko 900 g brašna,
4 dl vode,
150 g masti,
50 g kiselog vrhnja,
žličica soli,
dignuti kvasac,

kvasac:
1/4 svježeg kvasca,
1 dl mlake vode,
malo šećera,
 malo brašna,

nadjev:
800 g tikvica (narezanih na kockice),
3 - 4 jaja (stavili smo 4 jer su jako mala),
oko 75 g naribanog sira,
nekoliko šnjita šunke (narezanih na kockice),
2 žličice soli,
žličica bibera,
150 g kiselog vrhnja.

PRIPREMA

Umutiti kvasac s vodom, šećerom i brašnom i ostaviti na toplom da se diže.

Umijesiti tijesto i ostaviti da se diže 1 sat.

Odvojiti 2/3 tijesta (ne premjesivati) i razvaljati. Staviti tijesto u veliki , namašteni i pobrašleniti protvan, sve do rubova.

Sve sastojke za nadjev pomiješati i staviti na tijesto. Preostalo tijesto razvaljati, izrezati na trake i poslagati po nadjevu.

Peći na 200°C oko 40 minuta.


Ostaviti da se malo ohladi i jesti sa nekom salatom. Mi smo jeli salatu od krastavaca, paprike i luka, koju je napravila moja mama.







Primjedbe

Popularni postovi