LIPA


Neki smo dan išli brati lipu. Ove godine smo se uspjeli  sjetiti na vrijeme, pa nismo kao prošle (a možda i predprošle) ostali bez ovog, kad te grlo zagrebe, vrlo dragocjenog čaja.

 Kod bolnog grla pomaže i kadulja ali meni je lipa puno bolja. Usput je finog okusa i fantastičnog mirisa, posebno kad se doda malo meda (a uvijek se doda) što ujedno poboljšava djelotvornost čaja.


Kako u našim knjigama o ljekovitom bilju nema ništa o lipi, malo sam o tome čitala na nekim stranicama, po kojima se lipa koristi za dosta toga. Na primjer, za: liječenje prehlade, dišnih organa, smirivanje živaca, nesanicu, čišćenje krvi i bubrega, još i potiče izlučivanje znoja i mokraće, pospješuje stolicu itd.
Piše i da u velikim količinama može izazvati srčane tegobe.

Izgleda i da postoje razne metode pravljenja čaja od lipe za razne probleme, ali ih ja  sad ne bi navodila. Koga zanima najbolje neka sam pročita.

Ja čaj od lipe pravim tako da u lončić stavim 2 dl vode, to sve stavim na vatru i pustim da zakuha. 

Onda skinem s vatre i dodam u njega 1 žličicu suhe lipe i poklopim (malim tanjurićem). 
Ostavim tako pokriveno 10 do 15 minuta (bolje 15) pa onda procijedim. Kad se malo ohladi  dodam žličicu meda.


















Primjedbe

Popularni postovi